• Hrvatski
  • English

Jelen

Lasica

Patke

Vrganj

Vrganj

Flora i fauna

Zelena oaza prekrasnih šumskih prostranstava i kotlinskih proširenja, dom je različitosti hrvatske flore i faune. Slikoviti krajolici kroz sva četiri godišnja doba dočaravaju prirodni rezervat koji treba ostati sačuvan u izvornom obliku.

Značajnost Gorskog kotara te tako i delničkog područja jest da ovdje žive sva tri najveća europska predatora – vuk, ris i medvjed.

Izdvajamo nekoliko domaćina na koje možete naići, šetajući uz rijeke ili čarobnim putevima goranskih šuma:
- Vidra (Lutra lutra) je vrlo rijetka, potpuno je zaštićena i ima stoga samo estetsku vrijednost. Njena je prisutnost mjerilo čistoće, a obitava na prostoru gornjeg toka Kupe.
- Vuk (Canis lupus), kao jedinka općenito vrlo ugrožena i više nepostojeća u mnogim dijelovima Europe, je pod strogom zaštitom.
- Ris (Linx linx) je zaštićen, a na Risnjaku npr., koji je i dobio naziv po ovoj rijetkoj vrsti, ga nalazimo nakon gotovo stogodišnje odsutnosti. Ris, uz divlju mačku i dvije vrste žaba, jest spomenik prirode.
- Runolist (Leontopodium alpinum) se može naći u vršnoj zoni risnjačkog masiva, obližnjih Bijelih i Samarskih stijena (strogi rezervat), te je zbog iznimne rijetkosti i putene ljepote stekao naročitu popularnost i često budi inspiraciju za izradu suvenira u drvu ili promidžbeno nazivlje.
- Zvjezdasti ljiljan (Lilium bulbiferum) unatoč svojoj ugroženosti i zaštićenosti još uvijek krasi obronke Petehovca i drugih vrhova. Cvijet je iznimnog zvjezdastog oblika, izrazito narančaste boje i neobičnog oporog mirisa.