• Hrvatski
  • English
Kuća Rački

Kuća Rački

Kuća Rački

Kuća Rački

Kuća Rački

Na broju 94, u Supilovoj ulici u Delnicama, nalazi se naša najstarija kuća. Kuća Rački je spomenik kulture pod zaštitom, ona je etno i graditeljska goranska baština uređena za posjet. Po svom današnjem izgledu najviše nam govori o organizaciji doma i o staroj graditeljskoj baštini Delnica. Postrani uzdužni hodnik (danas nepostojeći) spajao je sve prostorije kuće. Iz njega se ulazilo u centralni dio stare goranske kuće, u tzv. vežu (kuhinju), otvorenog krovišta, s podom od nabijene zemlje, u pravilu s otvorenim ognjištem. To je bio prostor rada i komunikacije. Veža komunicira s tavanom (izbom) preko ljestava, gdje se sušilo meso, sijeno, čuvala zrnata hrana, orasi i sušeno voće. Drugi glavni prostor je hiša (soba, hiža), s ulične strane kuće - prostor za odmor i posijelo. Treća, zadnja u nizu, prostorija je štala (staja). Ondje se osim stoke nalazio i WC. Ispod sobe se nalazio ukopan trap (preteča podruma) - prostor za ostavu krumpira i druge hrane.

Starost ove kuće, kao i njoj sličnih, procjenjuje se na 200-300 godina. Rekonstrukcijama i zaštitom nastojala se što više sačuvati njena izvornost. Raspored prostorija, veličina ovakvih kuća je bila izvanredno prilagođena prirodnim uvjetima ovoga kraja - cijelo gospodarstvo se nalazilo pod jednim krovom, na okupu, što je naročito olakšavalo život u vrijeme dugih snježnih zima. Krov je pokriven tanko cijepanom jelovom daskom (šindrom), a sijeno na tavanu je zajedno s drvenim krovom činilo odličnu prirodnu toplinsku izolaciju, tako da su te kuće bile tople, suhe i ugodnog mirisa. U svakom slučaju, za ono vrijeme, život je u njima bio kvalitetan.

Izdvajamo:
Upoznajte se s delničkom narodnom nošnjom: dijelom je naslijeđena od predaka, a dijelom nastala oponašanjem odijevanja bogatih. U nošnji dominira bijela boja, obogaćena pojedinostima kao što su fiertof (šarena pregača crvene, zelene ili plave boje) sa sitnim cvjetnim motivima, vunenim tkanim pojasom širine 6-7 cm i prugama u smjeru osnove u zeleno-narančastoj kombinaciji. Tu su i koraljna ogrlica te originalna ukrasna kopča kluofn'ca, koje nošnju čine vrlo slikovitom...

Ivanjske kresnice
U lipnju se, uz kuću Rački, predstavlja oživljavanje starog delničkog običaja kada su neudane djevojke bacale cvjetne vijenčiće. Predaja kaže da su na Ivanje djevojke kod paše plele vijenčiće od ivančica koje su kasnije bacale na drvene krovove kuća, ne bi li vidjele kada će se udati. Na kojem redu drvenog krova bi vijenčić ostao, toliko je godina djevojka još morala pričekati na svog odabranika.

Kontakt:
Turistička zajednica grada Delnica
Lujzinska 47, Delnice
T/F: +385 (0)51 812 156
M: +385 (0)95 906 57 66
W: www.tz-delnice.hr
E: tz-grada-delnica@ri.t-com.hr