• Hrvatski
  • English

Sakralna baština

Sakralna baština

Crkva Sv. Ivana Krstitelja u Delnicama
Današnju župnu crkvu Sv. Ivana Krstitelja izgradio je delnički župnik Nikola Car od 1825. do 1829. godine. To je jednostavna trobridna građevina, višekutnog svetišta, sa zvonikom koji je smješten ispred ulaznog pročelja. Glavni i dva pokrajnja oltara rađeni su u kasnobaroknim oblicima.

Čin njezinog posvećenja vezan je uz datum 2. lipnja 1829. godine, nakon što je stara crkva na Vidmu izgorjela do temelja. Građena je na tri lađe. Središnjom crkvenom lađom dominira oltar posvećen sv. Ivanu Krstitelju. Tu su isto tako oltari presvetog Srca Isusova i Srca Marijina, te kipovi sv. Antuna Padovanskog, sv. Josipa i Gospe Lurdske.

Župa Delnice u svom sastavu ima i dvije područne crkve i dvije kapele: U Marija Troštu, crkva BDM Utješiteljice, u Lučicama crkva sv. Josipa, kapela sv. Križa na Kalvariji, te kapela sv. Antuna Padovanskog u Dedinu.

Crkva Sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi
Godine 1670. Petar Zrinski je u Brodu na Kupi, kraj dvorca, dao izgraditi župnu crkvu svete Marije Magdalene u baroknim oblicima, koja je bila zajedno s dvorcem opasana obrambenim zidom. Stradanjem u 2. Sv. ratu i kasnijim mnogim obnovama posve je izmijenjen prvobitni izgled crkve i time umanjena njena vrijednost.

Crkva sv. Marije u vrlo slikovitoj Velikoj Lešnici, na obroncima Kupske doline, jedna je od najstarijih sakralnih spomenika. To je građevina većih dimenzija s masivnim zvonikom na sjeveroistočnoj strani.

Kontakt:
Turistička zajednica grada Delnica
Lujzinska 47, Delnice
T/F: +385 (0)51 812 156
W: www.tz-delnice.hr
E: tz-grada-delnica@ri.t-com.hr