• Hrvatski
  • English

Kaštel Zrinski

Kaštel Zrinskih

Kaštel Zrinskih

Kaštel Zrinski

Kaštel Zrinski je spomenik 'prve kategorije'. Godine 1651. Petar Zrinski u Brodu na Kupi gradi svoj dvor, na mjestu starijeg frankopanskog iz 15. stoljeća.
Uslijed intenzivnijeg korištenja prirodnih bogatstava, Zrinski prenosi upravu i sudstvo iz nekadašnjih vinodolskih središta (Hreljin, Bribir, Ledenice) u Brod na Kupi.

Današnji kaštel je jednostavna trokatna zidana građevina s krovom na četiri vode.
U prizemlju, koje je podzemnim hodnikom nekada bilo povezano s crkvom, obližnjom pećinom i Kupom, još je očuvan originalan raspored prostorija, a na 1. i 2. katu je izmijenjen kasnijim pregradnjama. Ova interesantna i vrijedna građevina spaja fortifikacijsku funkciju sa stambenom i pripada tipu dvor-palača, što joj daje posebnu vrijednost.

U kaštelu je 2012. godine otvoren Stalni izložbeni postav lovstva, šumarstva i ribolova. Upravljanje postavom, u 2014. godini, se prenosi na Prirodoslovni muzej Rijeka čime tada Stalni postav u Kaštelu Zrinskih postaje jedinom kulturnom ustanovom muzejskog tipa u Gorskom kotaru.
Postav čine izlošci pretežito s goranskog područja rasprostranjeni na četiri etaže zrinskog ljetnikovca s naglaskom na povijesnu priču o dvorcu, njegovim vladarima kao i samoj povijesti mjesta Brod na Kupi. Dio postava čine povremene izložbe tematski vezane uz goransko područje.

Kontakt:
Prirodoslovni muzej Rijeka
Stalni postav u Kaštelu Zrinskih
Kralja Tomislava 1, Brod na Kupi
T: +385 (0)51 629-301
W: www.prirodoslovni.com
E: info@prirodoslovni.com